De Siberische kat

De Siberische kat en Neva Masquerade.


De Siberische kat en de kleur variant daarvan, de Neva Masquerade is een ras dat al heel erg lang bestaat. Ze komen voor in geheel Rusland, en niet alleen, zoals de naam doet vermoeden, in Siberië. Ze werden voornamelijk gebruikt om de ratten uit de steden te verjagen. Het zijn natuurlijk grote stevige katten die zo’n klus goed aankunnen.


De Siberische kat heeft ook nog de colourpoint variant (neus, oren, voetjes en staart  zijn dan  gekleurd) die als eerste is ontdekt door de Russen bij de rivier de Neva in Sint Petersburg. Daar danken deze Siberische colourpoint katten dus ook hun naam aan, de Neva Masquerade. Het is dus hetzelfde ras alleen de colourpoint variant heeft zijn eigen naam gekregen. Letterlijk vertaald betekent Neva Masquerade de ‘gemaskerde kat van de Neva’.


Dit is dus ook geen gefokte kleur van de Sibeer, dit is gewoon een bestaande kleur dat al net zolang voortleeft als de niet colourpoint katten. Vandaar dat ook deze verschillende kleuren gekruist mogen worden. Het kan namelijk ook nog zo zijn dat er vanuit twee Siberische katten (de niet colourpoint), ook een Neva Masquerade geboren kan worden. Dit betekent natuurlijk wel dat een van de ouder dieren wel een drager moet zijn van het point gen. Als beiden ouder dieren geen point gen dragen, kunnen er van uit ‘normale’ Siberische ouders ook geen Neva’s worden geboren.


Het leuke aan Neva Masquerade kittens is dat ze helemaal wit worden geboren. De kleur word pas na 1 tot 2 weken duidelijk. Als eerste word het zichtbaar op het neusje en de puntjes van de oortjes en staartje, vandaar dat het dus bij Neva kittens niet meteen duidelijk is wat voor kleur ze gaan worden.

De kleur ogen word bepaald aan de hand van de kleur van de vacht, dat kan groen of barnsteen zijn, maar bij Neva variant zijn het altijd blauwe ogen.


De charme van de Siberische kat is de mooie krachtige uitstraling. Ze zijn levenslustig en kunnen erg actief zijn. Ondanks de sterke persoonlijkheid is een Sibeer erg sociaal met soortgenootjes en andere dieren. In omgang met het baasje zijn ze graag overal bij betrokken, dus ook erg sociaal! Ze vinden alles interessant dus volgen je ook door het huis heen met de dagelijkse bezigheden. En zodra ze bij je op schoot komen liggen zijn ze helemaal ontspannen en geven ze zich helemaal aan je over. natuurlijk zijn er uitzonderingen die wel tegen je aan willen liggen maar niet op schoot.


Ook zijn ze gek op water, ik heb om die reden een drinkfontein als waterbak en verschilende waterbakken door het huis heen. ook spelen ze graag met water dat bij ons helaas er voor gezorgt heeft dat wij geen vissen meer hadden.


De stem van een Sibeer is zacht en lief. Ze kunnen heel goed met kinderen, aangezien knuffelen een favoriete bezigheid is van de gemiddelde Sibeer. Hun speelsheid en springvermogen zijn opmerkelijk! (Onze ren is daarom opniew aangepast zodat Yolanna er nu niet meer uit kan), en ook klimmen zijn ze overigens erg goed in.


Waar u wel op moet letten bij de Siberische kat is dat ze ook erg nieuwsgierig zijn. Pas dus op met het naar buiten laten! Ze vinden alles leuk en willen graag alles ontdekken. Dit kan alleen ook gevaren opleveren. Zoals bijvoorbeeld ziektes van andere dieren, kans op vergiftiging of kans op ongelukken zoals aangereden worden, maar vergeet ook zeker niet dat meerdere mensen deze katten graag zouden willen hebben. De kans dat ze gestolen worden is ook zeker aanwezig. Zorg er dus voor dat uw tuin is afgeschermd zodat ze lekker buiten kunnen rennen en spelen, of koop bijvoorbeeld een tuigje met een lang touw zodat ze op die manier niet kunnen weg lopen of gevaar lopen.